Wayne’s Coffee är Sveriges första KRAV-märkta kafékedja

Publicerat 2016-02-05

Waynes_KRAVmärkt

Wayne’s Coffee är sedan januari 2016 Sveriges första KRAV-certifierade kafékedja.

Certifieringen innebär till exempel att kaffet, mjölken, yoghurten och de mest populära bakverken blir ekologiska. På menyn finns en mängd ekologiska och KRAV-märkta storsäljare, som morotskaka, chokladboll och kladdkaka. Totalt finns nu ett femtiotal nya KRAV-märkta eller ekologiska produkter i sortimentet hos företagets 91 svenska kaféer, vilket innebär att Wayne’s Coffee blir den första KRAV-certifierade kafékedjan. KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Restauranger kan KRAV- certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju fler godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel

Två märken = minst 50 % godkända produkter

Tre märken = minst 90 % godkända produkter

Wayne’s Coffee är certifierad på nivå ett och ambitionen är att kontinuerligt erbjuda fler KRAV-märkta och ekologiska produkter. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Wayne’s Coffee kedje-certifieras av certifieringsföretaget SMAK.