Guidade vandringar med Tommie Skepp

Guidade vandringar i Vällingby sommaren 2017

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort, möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta, Kälvesta och Johannelund.

Söndag 25 juni kl 15.00. Vad gjorde adeln i Grimstaskogen?
Svunna torp och adliga manér i Vällingbyskogen och dess utmarker. Vi vandrar från VAIK-huset till torpstället Oljeberget. Vidare sockenvägen förbi torpplatserna Galliléen och Samarien. Till Kanaans blomstergård och svunna handel via ångbåt. Till torpet Sjöhagen och sockenvägen genom skogen till Kvarnsjön.
(4,5 km/2 ½ tim) Start vid Råcksta T-banestation.

Lördag 1 juli kl 15.00. Kända och okända människor i södra Vällingby.
Vi vandrar till rikskända människors adresser i södra Vällingby. Dessa 10 personer har medverkat till något extra eller annorlunda i sina liv (författare, konstnärer, musiker, idrottsstjärnor m fl). Ex Sveriges Marilyn Monroe.. Han levde med tre kvinnor.. Han slog Gunder Hägg.! Konsten i Vällingby styrde hela hans liv.. TV-skådisen som blev författare..
(3 km/2 tim)

Söndag 2 juli kl 15.00. Folkhemmet Vällingby.
Vi vandrar till symboler för människorna som skapade folkhemmet. Anekdoter och historiska berättelser varvas med dina erfarenheter om samhället. Det K-märkta Vällingby och det unika arbetet, att med ideologier skapa ett mönstersamhälle.
(2 km/2 tim)

Lördag 8 juli kl 15.00. Pionjärer i Vällingby/Råcksta.
Rättarens hus – Kul i backen – Teaterarkitekten -Tjuven och kärleken – Den gamla folkskolan – Vällingby Allé – Myrskogen – Råcksta sjömanstorp –Nybyggepionjärer– Sydamerikansk vinkel i Råcksta. Konst, arkitektur o berättelser. Kom med o berätta dina.
(4 km/ 2 ½ tim) Start Råcksta T-bana.

Söndag 9 juli kl 15.00. Häxor, tro och folkvandring i Vällingby.
Vi vandrar i tid och rum till sex platser i Vällingby, som vittnar om tidiga bosättningar och dessa människors leverne och död. Här bedrevs handel, långt innan K-fem kom till byn. Från stenålder in i nutiden. Spännande.
(4,5 km/2 ½ tim)

Lördag 15 juli kl 15.00. Arkitektur och konst i Vällingby C.
Vi promenerar i centrum såväl som i omgivningarna, för att samtala om ett 15-tal olika objekt,färg och form mm. Det unika och en del fördolt, i det som vanligt folk tror, är bara ett köpcentrum. Ex En pelarsal under jorden mitt i centrum, Europas största? …ligger i Vällingby. Paradiset finns i centrum!?
(1 km/2 tim) Delvis inomhus.

Söndag 16 juli kl 15.00. Längs den gamla byvägen i Vällingby.
Vi vandrar längs den gamla grusvägen, som vi numera bara kan ana. Berättelser om livsöden, byggnader, konst. Från forntid till nutid. Delvis inomhus. Ex Vällingby under vatten, första byggnaden,biltävlingar mitt i C. Rostad skallerorm m.m.
(1,5 km/2 ½ tim)

Lördag 22 juli kl 15.00. Vällingbys inre hemligheter.
Vi vandrar ut o in, upp o ner. Vi lyfter på stenar och du får bli först till hemligheterna! Ex Vad hette Vällingby innan det fick namnet Vällingby? Den försvunna gården mitt i centrum. Vem höll i kassan för 200 år sedan? Vem var den hemlige kocken på Vällingehus? Kriminaliteten på 60-/70-talet och vad gjorde polisen då? Vem stod för flärden och elegansen?
(1 km/2 tim)

Söndag 23 juli kl 15.00. Sydvästra Vällingbys arkitektur och konst.
Från arbetarklass till överklass. Vi vandrar via Vällingby:s västra port till Meandergårdarna. Vidare till Grimsta, experimenthusen, ekologiska dammen, ”engelska kvarteren”, tårthusen, Omega och Vällingbyhöjden. Konst,arkitektur o politik.
(4,5 km/2 ½ tim)

Lördag 26 aug kl 15.00. Från torp till modern industri.
ABC-stadens största arbetsplats i Vinsta. Torpare lade grunden för områdets högsta topp. Dalkarlar som byggde slottet och gårdsfolk som plötsligt försvann. Det kalla krigets fasor och framtida visioner som satte spår både i mark och hus. Detta visste du inte! Vi går bl a till fem olika torp.
(4 km/2 ½ tim) Start vid Johannelunds T-banestation

Samling:
Lilla/västra T-baneutgången (mot Vällingby simhall).  Avgift 120-150 kr.
De olika guidningarna om 2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör
.
Läs mer här