Guidade vandringar med Tommie Skepp

Guidade vandringar i Vällingby våren 2017

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort, möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta, Kälvesta och Johannelund.

 

8 april kl 15.00
Arkitektur och konst i Vällingby C.
Vi promenerar i centrum såväl som i omgivningarna, för att samtala om ett 15-tal olika objekt,färg och form mm. Det unika och en del fördolt, i det som vanligt folk tror, är bara ett köpcentrum. Ex En pelarsal under jorden mitt i centrum, Europas största? …ligger i Vällingby. Paradiset finns i centrum!?
1 km/2 tim. Delvis inomhus.

9 april kl 15.00
Längs den gamla byvägen i Vällingby.
Vi vandrar längs den gamla grusvägen, som vi numera bara kan ana. Berättelser om livsöden, byggnader, konst. Från forntid till nutid.
Vällingby under vatten, första byggnaden,biltävlingar mitt i C., rostad skallerorm mm.
1,5 km/2 ½ tim. Delvis inomhus.

16 april kl 15.00
Vällingbys inre hemligheter.
Vi vandrar ut o in, upp o ner. Vi lyfter på stenar och du får bli först till hemligheterna! Vad hette Vällingby innan det fick namnet Vällingby? Den försvunna gården mitt i centrum. Vem höll i kassan för 200 år sedan? Vem var den hemlige kocken på Vällingehus? Kriminaliteten på 60-/70-talet och vad gjorde polisen då? Vem stod för flärden och elegansen?
1 km/2 tim.

17 april kl 15.00
Sydvästra Vällingbys arkitektur och konst
.
Från arbetarklass till överklass. Vi vandrar via Vällingbys västra port till Meandergårdarna. Vidare till Grimsta, experimenthusen, ekologiska dammen, ”engelska kvarteren”, tårthusen, Omega och Vällingbyhöjden. Konst,arkitektur o politik
4,5 km/2 ½ tim.

22 april kl 15.00
Från torp till modern industri
.
ABC-stadens största arbetsplats i Vinsta. Torpare lade grunden för områdets högsta topp. Darlkarlar som byggde slottet och gårdsfolk som plötsligt försvann. Det kalla krigets fasor och framtida visioner som satte spår både i mark och hus. Detta visste du inte! Vi går bl a till fem olika torp. Obs Start vid Johannelunds T-banestation.
4 km/2 ½ tim.

23 april kl 12.00
Mellan sex gårdar och slott
.
Vi vandrar i det medeltida Vällingby, mellan sex gårdar och slott som funnits och finns. Vem fick bo fint och varför. Skatter och adel. Bönder, straff och lagar. Kärlek i det fördolda. Möjlighet att köpa fika och hembakat
5,5 km/2 ½ tim.  

7 maj kl 15. Nordöstra Vällingbys arkitektur.
Vi vandrar i nordöstlig riktning till annorlunda  arkitektur och människoöden. Arabkvarteren, stjärnhus, terasshus, Atlantis, Ateljén, småstugorna, ”engelska radhusen”, skorstenen, Råcksta centrum, Vällingby parkstad, Västerortskyrkan
4,5 km/2 ½ tim.

13 maj kl 15.00
Råcksta, Vby parkstad o Beckomberga
.
Vi vandrar  mellan nutid och dåtid. Supermodern bebyggelse möter torp o gård. Mänskliga öden på sjukhuset såväl som en pistol i skolan. Zigenare i skogen. Här byggdes starten på  Vällingby. Var du en av dem som var med? Kom med o berätta.
3.5 km/2 ½ tim. Obs. Start vid Råcksta T-banestation.

14 maj kl 12.00
I snuskungens spår i Vällingby
.
Vi följer Sveriges rikaste man Knut Ljunglöf och hans spännande satsningar i hembygden. Råcksta gård, Ljunglöfska slottet, Kvarnvikens kvarn mm. Möjlighet att köpa fika och hembakat på kvarnmjöl
5 km/2 ½ tim. Obs. Start vid Råcksta T-banestation. 

25 juni  kl 15.00
Vad gjorde adeln i Grimstaskogen?

Svunna torp och adliga manér i Vällingbyskogen och dess utmarker. Vi vandrar från VAIK-huset till torpstället Oljeberget. Vidare sockenvägen förbi torpplatserna Galliléen och Samarien. Till Kanaans blomstergård och svunna handel via ångbåt. Till torpet Sjöhagen och sockenvägen genom skogen till Kvarnsjön
4,5 km/ 2 ½ tim. Start vid Råcksta T-banestation.

1 juli  kl 15.00
Kända och okända människor i södra Vällingby
.
Vi vandrar till rikskända människors adresser i södra Vällingby. Dessa 10 personer har medverkat till något extra eller annorlunda i sina liv. Författare, konstnärer, musiker och idrottsstjärnor. Tex Sveriges Marilyn Monroe. Mannen som levde med tre kvinnor. Han slog Gunder Hägg! Konsten i Vällingby styrde hela hans liv. TV-skådisen som blev författare m.fl.
3 km/2 tim. 

2 juli kl 15.00
Folkhemmet Vällingby
.
Vi vandrar till symboler för människorna som skapade folkhemmet. Anekdoter och historiska berättelser varvas med dina erfarenheter om samhället. Det K-märkta Vällingby och det unika arbetet, att med ideologier skapa ett mönstersamhälle
2 km/2 tim.

8 juli kl 15.00
Pionjärer i Vällingby/Råcksta
.
Rättarens hus – Kul i backen – Teaterarkitekten -Tjuven och kärleken – Den gamla folkskolan – Vällingby Allé – Myrskogen – Råcksta sjömanstorp –Nybyggepionjärer– Sydamerikansk vinkel i Råcksta. Konst, arkitektur och berättelser. Kom med o berätta dina.
4 km/ 2 ½ tim. Start Råcksta T-bana.

9 juli kl 15.00
Häxor, tro och folkvandring i Vällingby
.
Vi vandrar i tid och rum till sex platser i Vällingby, som vittnar om tidiga bosättningar och dessa människors leverne och död. Här bedrevs handel, långt innan K-fem kom till byn. Från stenålder in i nutiden. Spännande.
4,5 km/ 2 ½ tim.

Samling:
Lilla/västra T-baneutgången (mot Vällingby simhall).  Avgift 120-150 kr.
De olika guidningarna om 2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör
.
Läs mer här